2017. szeptember 5., kedd

Lebegés - Számlista, ismertetők a dalokról


Szeptember 10-én jelenik meg új albumom Lebegés címmel, amely a rémálmaimról szól. A közeli ismerőseim nagyjából képben vannak azzal, milyen lidércek gyötörnek alvás közben, és hogy ez mennyire megvisel.
Úgy döntöttem, egy kis kedvcsinálóként leírom röviden, hogy az albumon szereplő tíz dalból melyik miről szól, mit hivatott megjeleníteni. Így talán a hallgatók is könnyebben a részévé válnak annak a különös, elvont világnak, ami ezt a lemezt ihlette.

LEBEGÉS

Egyik visszatérő elem az álmaimban, hogy tudok repülni, felszállok az ég fölé, ahol egy teljesen másik világ fogad, éjkék, ködös, és ilyenkor különös, megfoghatatlan dallamokat kezdek el énekelni. Ezt az érzést és ezeket a furcsa dallamokat igyekeztem létrehívni ebben a dalban.

KÁBA

Gyakran zuhanok bele az „Ébren vagy és álmodsz” állapotba, amikor magamnál vagyok, mégis olyan, mintha a fejem víz alatt lenne, és összemosódnak az álombeli képek a valósággal. Be vagyok zárva a testembe, mindenem ólomsúlyú, és órák telnek el ilyen állapotban. Ilyenkor gyakran az ágyat sem tudom elhagyni. Erről az állapotról szól a Kába.

SZÖRNYETEG

Volt egy osztálytársam, aki tetszett nekem, de ő is a kiközösítőim közé tartozott. Egyszer azt álmodtam, hogy találkozom vele, és megújult, magabiztos énemmel a sárba tiprom őt. Ezzel ugyanolyan szörnyeteggé váltam, mint amilyen annak idején ő volt. Az egész álmot átitatta a bosszúszomj és az elégtétel érzése.

REJTEKHELY

Két visszatérő rémálmomat mesélem el ebben a dalban egyes szám második személyben. Az egyik egy tópartról szól, ahol egyedül szeretnék lenni, de mindig idegen embereket találok ott, akik elveszik a kedvenc padomon a helyet, vagy úszkálnak a vízben. A másik egy erdőről, ahová séta közben lekanyarodom. Mindkét álmomban a helyszínek utáni sóvárgás és vágyakozás a legrosszabb érzés.

LIDÉRC-HALÁL

A dal azt az érzést jeleníti meg, amikor úgy érzem, képtelen vagyok felébredni a rémálmokból, mert valaki vagy valami folyton visszahúz.

HAGYJ ÉLNI

A rémálmok elől menekülök, szabadságra vágyom, élni szeretnék, magam mögött hagyva mindent, ami nyomaszt.

FÁJ

Amikor álmomban valaki bántalmaz, vagy többször álmodom valami rosszat ugyanazzal az emberrel. Ugyanakkor nagyon egyedül érzem magam, hiszen senki nem érti, amit átélek ezekben az álmokban.

BÚJÓCSKA

Ez a dal egy lányról szól, aki gyerekkoromtól tinédzserkoromig nagyon fontos szerepet töltött be az életemben, de nem volt egészséges az emberi kapcsolatunk. Már nincs jelen az életemben, de rengetegszer álmodom azt, hogy újra találkozunk és visszakapom őt.

FÉLÚTON

Egyik leggyakoribb rémálmom, hogy félig még a családomnál élek, félig pedig a páromnál. Ilyenkor rendszerint történik valami családi konfliktus, összeveszem valakivel, elkezdem kétségbeesetten összepakolni a náluk lévő holmijaimat, majd elrohanok otthonról, és sírva hívogatom a páromat, hogy hadd költözzek hozzá véglegesen, vagy legalább hadd aludjak nála. Gyakran nem is érem el telefonon, vagy nehézkesen keresem ki a nevét, félreütöm a telefonszámát, stb.

ÉBREN

Arról szól, hogy nem merek elaludni, mert rettegek, hogy ismét rosszat fogok álmodni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése